Comunicações orais nacionais do grupo de BQA

2010

1. Coimbra, M.A. “Compostos de Maillard e perfil de aminoácidos da pêra passa de Viseu”, 1º Encontro Português de Secagem de Alimentos, Viseu, 2010.

2. Coimbra, M.A. “Polysaccharides Chemistry: structures and applications”. European Science Foundation  EUROGLYCOFORUM Research Networking Programme Steering Committee/ Euroglycosciences Forum Executive Meeting, Lisbon, 23 de Fevereiro de 2010.

3. Diaz, S.O., Graça, G., Pinto,J., Barros, A.S., Duarte, I.F, Goodfellow, B.J., Carreira, I.M., Galhano, E., Almeida, M.C., Pita, C., Gil, A.M. "NMR-based metabonomics of urine for the monitoring of pregnancy disorders", "VI Congresso Ibérico de Espectroscopía, XXII Reunión Nacional de Espectroscopía (VI CIE - XXII RNE)", Porto, Portugal, 2010.

4. Rocha, C., Carrola, J., Barros, A.S., Gil, A.M., Goodfellow, B.J., Carreira, I.M., Bernardo, J., Gomes, A., Sousa, V., Carvalho, L., Duarte, I.F. "Metabolic signatures of lung cancer in biofluids: an NMR-metabonomics study", "Joint Euromar 2010 and 17th ISMAR Conference. A WorldWide Magnetic Resonance Conference", Florence, Italia, 2010.

5. Santos, M. da C., Domingues, F. M., Cruz, J. M., Saraiva, J. A., “Use of high pressure to increase the content of xanthohumol in beer wort”, 2nd Edition of the Portuguese Young Chemists Meeting (2PYCheM), Aveiro, 2010, Comunicação OC5, pp. 13.

6. Silva, V., Ferreira, M., Silva, R., Seco, L., Silva, J., Barros, A.S., Cruz e Silva, O.A.B. da, Fardilha, M. "The effects of alcohol, tobacco and drug abuses on sperm parameters after academic festivities", "4º Congresso Português de Medicina da Reprodução", Lisboa, Portugal, 2010.


2011

1. Delgadillo, I., Uso de métodos espectroscópicos na caracterização de produtos alimentares , XXII Encontro Nacional da SPQ - 100 Anos de Química em Portugal, Braga, 3 a 6 de Julho, 2011, 27.

2. Ferreira, A.R.F.C., Figueiredo, A.B., Evtuguin, D.V., Saraiva, J.A., “Enhancement of rate and extension of enzymatic hydrolysis of cellulose by high pressure pre-treatments.” In MicroBiotec11, Universidade do Minho, Braga, Portugal, 2011.

3. Rocha, S.M., “Poderá a cromatografia compreensiva bidimensional fornecer mais e melhor informação sobre os alimentos?”, XXII Encontro Nacional da SPQ - 100 Anos de Química em Portugal, Braga, 3 a 6 Julho, 2011, 27.

4. Salvador, A. C. Baptista, I., Barros, A. S., Gomes, N., Cunha, A., Almeida A., Rocha, S. M. Can Volatile Organic Metabolites Be Used to Simultaneously Assess Microbial and Mite Contamination Level of Cereal Grains and Coffee Beans? XXII Encontro Nacional da SPQ - 100 Anos de Química em Portugal, Braga, 3 a 6 de Julho, 2011, 31.


2012

1. Cappelle, J., Santos, M.C., Saraiva, J.A., Nunes, C., Coimbra, M.A., Efeito da alta pressão hidrostática nos compostos fenólicos do vinho tinto, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CO20, pp. 30.

2. Costa, A.M., Rudnistskaya, A., Delgadillo I., Electronic tongue sensor system for wine analysis, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CO21 pp31.

3. Loureiro CL, Gomes J, Barros AS, Rocha SM, A metabolómica urinária aplicada às exacerbações dos doentes asmáticos, XXVIII Congresso de Pneumologia, Tróia, 9 a 11 de Novembro, 2012, CO 045.

4. Loureiro, C.C., Carrola, J., Gil, A.M., Duarte, I.F., Rocha, S.M., Todo-Bom, A., Novas técnicas para avaliar doentes asmáticos – 1H NMR, XXVIII Congresso de Pneumologia, Tróia, 9 a 11 de Novembro, 2012, CO 044 pg. 20.

5. Perestrelo, R., Câmara, J.S., Rocha, S.M., GC × GC-ToFMS data processing strategies to simultaneously search varietal components, age markers, and contaminants, 7º Encontro Nacional de Cromatografia, Porto, Portugal, 2012, CO2, 40.

6. Salvador, A., Silvestre, A., Rocha, S. M., Valorização da baga e flor de Sabugueiro (Sambucus nigra L.): pesquisa de compostos bioativos, 11º Encontro de Química de Alimentos, Bragança, 16 a 19 de Setembro, 2012, CO13.

7. Vieira, F., Ferreira, C.O., Marques, C., Fidalgo, L., Santos, M., Sousa, S.G., Saraiva, J.A., Delgadillo, I., Efeito da pasteurização térmica e por alta pressão e posterior conservação em parâmetros físico- químicos de sumo de maçã, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CO32.


2013

1. Barbosa, C. F., Santos, M., Rocha, S. M., GCxGC-ToFMS metabolomics profiling of exhaled breath condensate: potential in health status monitoring, 8º Encontro Nacional de Cromatografia da Sociedade Portuguesa de Química, Covilhã, Portugal, 2013, CO.28, pp. 109-110.

2. Coelho, E., Rocha, M. A. M., Moreira, A. S. P., Domingues, M. R., Coimbra, M. A., Structural caracterization of arabinoxylans from brewers’ spent grain, 2nd Workshop in Mass Spectrometry and carbohydrates, Aveiro, Portugal, 2013, OC4, pp.6. 

3. Coimbra, M. A., Polysaccharides chemistry: food applications, XXIII Encontro Nacional da SPQ, Aveiro, Portugal, 2013, CC2.4.

4. Domingues, M. R. M, Lopes, E., Moreira, A. S. P, Nunes, F. M., Coimbra, M. A. , Structural modifications of glucosyl oligo and polysaccharides during dry roasting, XXIII Encontro Nacional da SPQ, Aveiro, Portugal, 2013, CO 2.1, pp. 153.

5. Nunes, C., Películas à base de quitosana para substituição da adição de anidrido sulfuroso em vinhos, WorkShop WineSulFree, Aveiro, Portugal, 2013.

6. Nunes, C., Película à base de quitosana como alternativa à adição do anidrido sulfuroso durante a vinificação de vinho branco e espumante, Jornadas Técnicas - Compostos Naturais na Industria Alimentar, Cantanhede, Portugal, 2013.

7. Nunes, C., SPME versus sensorial analysis in the evaluation of the wine making process: effect of wine preservation procedures, Workshop SPME 2013 – Food control and SPME, Aveiro, Portugal, 2013.

8. Nunes, C., Maricato É., Cunha, Â., M. Rocha, A. M., Rocha, S.M., Lopes da Silva, J. A., Coimbra, M. A., Chitosan-based films as an alternative process for white and sparkling wine preservation, 1º Workshop dos glúcidos e Glupor 10, Covilhã, Portugal, 2013.

9. Passos, C.P., Coimbra, M.A. , Characterization of coffee extracts with immune stimulating activities, 2nd Workshop in Mass Spectrometry and carbohydrates, Aveiro, Portugal, 2013, pp.10.

10. Rocha, M. A. M., Nunes, C., Rocha, S. M., Coimbra, M. A., The influence of chitosan-genipin films on model wine volatile composition, 1º Workshop do grupo de Química dos Glúcidos da Sociedade Portuguesa de Química/ 10º Glupor, Covilhã, Portugal, 2013, pp. 5.

11. Rocha, S. M., Exploring the metabolomics of human fluids in disease research: the asthma case-study, 8º Encontro Nacional de Cromatografia da Sociedade Portuguesa de Química, Covilhã, Portugal, 2013, CC.04, pp. 69-71.

12. Salvador, A. C., Silvestre, A. J. D., Rocha, S. M., Solving complex natural matrices with comprehensive two dimensional gas chromatography: Sambucus nigra L. volatile terpenoids characterization, 8º Encontro Nacional de Cromatografia da Sociedade Portuguesa de Química, Covilhã, Portugal, 2013, CO.09, pp. 69-71.

13. Santos, M. C., Nunes, C., Rodrigues, A., Rocha, S. M., Saraiva, J. A., Coimbra, M. A., Potential aging of wines by high hydrostatic pressure treatment, 9º Simpósio da vitivinicultura do Alentejo, Évora, Portugal, 2013, pp. 83-91.

14. Saraiva J., High pressure technology: 20 years of increasingly food commercial successes and future food and biotechnological potential applications, Portuguese Congress of Microbiology and Biotechnology (MicroBiotec’13), Aveiro, Portugal, 2013, Keynote Lecture KL09.

15. Saraiva, J. A., High pressure – a new paradigm for food preservation/processing and biotechnological applications?, XXIII Encontro Nacional da SPQ, Aveiro, Portugal, 2013, CO 1.6, pp.56.

16. Silva, L., Ferreira, R. M., Figueiredo, C., Palma, A., Ferreira, J. A., Coimbra, M. A., Evaluation of the stress-induced growth of the Portuguese clinical isolate Helicobacter pylori CI-5 strain – a structural characterization of cell-surface lipopolysaccharides, MicroBiotec ‘13, Aveiro, Portugal, 2013, FC38, pp. 497.

17. Silva, L., Moreira, A. S. P., Domingues, M. R., Ferreira, J. A., Coimbra, M. A., Helicobacter pylori polysaccharides: occurrence and structural features, 2nd Workshop in Mass Spectrometry and Carbohydrates, Aveiro, Portugal, 2013, OC5, pp.7.

18. Silva, L., Moreira, A. S. P., Domingues, M. R., Palma, A., Ferreira, J. A., Coimbra, M. A., Helicobacter pylori cell-surface glycans: Isolation and structural characterization towards development of a novel pathogen microarray, 1º Workshop dos glúcidos e Glupor 10, Covilhã, Portugal, 2013.

19. Silva, L., Palma, A., Ferreira, J. A., Coimbra, M. A. , GC-MS as a tool towards identification of typical sugars occurred in Helicobacter pylori lipopolysaccharides, 8º Encontro Nacional de Cromatografia, Covilhã, Portugal, 2013, CO27, pp. 107.

20. Silva, R., Henriques, A.,  Oliveira, J., Carvalho, L, Rosa, I., Delgadillo, I., Silva, O., Nunes, A. , Potential of FTIR in the identification of Alzheimer, 7ª edição do "Meeting on Cell Signalling" - SINAL 2013, Aveiro, Portugal, 2013.


2014

1. Coimbra, M.A., Polysaccharides chemistry and applications – the facilities provided by mass spectrometry, Workshop - Mass Spectrometry and Carbohydrates, Aveiro, Portugal, 41752.

2. Coimbra, M.A., Polysaccharides chemistry and applications, Workshop INL-UA,  Aveiro, 26 February 2014.

3. Fernandes, P. A. R., Sério, A., Passos, C. P., Coimbra, M. A., Development of mitigation strategies for acrylamide in diabetic bakery products, International workshop and mini-conference - Development of mitigation strategies for acrylamide in diabetic bakery products (Collaboration between Portugal and Slovakia), Aveiro, Portugal, 2014, pp. 9.

4. Ferreira, S. S., Lopes, G., Cepeda, M., Passos, C. P., Nunes, F. M., Madureira, P., Vilanova, M., Coimbra, M. A., In vitro modulation of coffee polysaccharides immunostimulatory activity by chlorogenic acids and caffeine, 12th Meeting of Food Chemistry, Lisbon, Portugal, 2014, S9-OP03, pp. 263.

5. Moreira, A. S. P., da Costa, E. V., Evtuguin, D. V., Coimbra, M. A., Nunes, F. M., Domingues, M. R. M, Hydroxyl radical-induced oxidation of arabinotriose, a model of coffee arabinogalactan side chains, Workshop - Mass Spectrometry and Carbohydrates, Aveiro, Portugal, 2014.

6. Moreira, A. S. P., Domingues, M. R. M., Coimbra, M. A., Coffee polysaccharides and changes induced by roasting: an overview, International workshop and mini-conference - Development of mitigation strategies for acrylamide in diabetic bakery products (Collaboration between Portugal and Slovakia), Aveiro, Portugal, 2014.

7. Mota, M. J., Lopes, R. P., Delgadillo, I., Saraiva, J. A., Production of probiotic yogurt under high pressure conditions – A case-study of microbial fermentation under pressure, 12th Meeting of Food Chemistry, Lisbon, Portugal, 2014.

8. Nunes, C., Polysaccharides Chemistry, I Workshop The potential of polysaccharides for biomedical applications, Aveiro, Portugal, 41759.

9. Nunes, C., Presentation of CarbPol--Algae project, I Workshop The potential of polysaccharides for biomedical applications, Aveiro, Portugal, 41760.

10. Passos, C. P., Food ingredients to be used in bakery products: from organoleptic differentiation to acrylamide mitigation, International workshop and mini-conference - Development of mitigation strategies for acrylamide in diabetic bakery products (Collaboration between Portugal and Slovakia), Aveiro, Portugal, 2014, pp. 15.

11. Passos, C.P., Estratégias para extração seletiva de compostos biativos de valor a partir de borras de café com aplicações tecnológicas, Workshop “Aplicações Biotecnológicas de produtos naturais”, Coimbra, Portugal, 2014, pp. 12.

12. Quitério, P., Nunes, C., Coimbra, M. A., Caracterização estrutural de polissacarídeos sulfatados presentes no sal e nas salmouras das salinas marinhas, 12th Meeting of Food Chemistry, Lisbon, Portugal, 2014, S8-OP02, pp. 244.

13. Salvador, Â. C., Silvestre, A. J. D., Rocha, S. M., Effect of different handling and storage conditions on the volatile terpenic and norisoprenoid compounds from elderflowers (Sambucus nigra L.), 12th Meeting of Food Chemistry, Lisbon, Portugal, 2014, S1-OP01, pp. 23.

14. Saraiva, J. A., Can high pressure create novel foods with new sensorial and functional properties, apart from being a food preservation technology?, 12th Meeting of Food Chemistry, Lisbon, Portugal, 2014.

15. Serôdio, A., Ferreira, S., Passos, C. P., Coimbra, M. A. , The use of pH lowering agents in diabetic biscuits acrylamide mitigation, International workshop and mini-conference - Development of mitigation strategies for acrylamide in diabetic bakery products (Collaboration between Portugal and Slovakia), Aveiro, Portugal, 2014, pp. 14.

última atualização a 28-04-2015
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