Comunicações nacionais em cartaz do grupo de BQA

2010

1. Azenha, C.S.R., Coimbra, M.A., Domingues, P, Domingues, M.R.M. “Study of Isomeric Hexose Disaccharides with ß-(1-4) linkage by Electrospray TandemMass Spectrometry”, 4th Portuguese Mass Spectrometry Meeting, Lisboa, 2010.

2. Cardoso, C., Mendes, R., Salvador, A., Saraiva, J., Vaz-Pires, P., Nunes, M. L. “Influence of high hydrostatic pressure on the quality parameters of hake (Merluccius capensis) gels”, Workshop “Novos produtos do Mar - Inovação e Valorização dos Produtos da Pesca e Aquicultura e Mostra de Produtos”, Aveiro, Portugal, 2010.

3. Correia, A.C., Cunha, P., Carrilha, F., Loureiro, A., Guiné, R., Rocha, S.M., Coimbra, M.A.  “Avaliação físico-química e sensorial da pêra passa de Viseu secada por diferentes metodologias”, 1º Encontro Português de Secagem de Alimentos, Viseu, 2010, 19.

4. Cunha, P.R. Guiné, R.P.F., Coimbra, M.A. “Amino acids profile of fresh and dried pears”, 2PYCheM – 2nd Portuguese Young Chemists Meeting, Aveiro, 2010, 133.

5. Cunha, P.R.T., Guiné, R.P.F., Coimbra, M.A. “Compostos de Maillard e perfil de aminoácidos da pêra passa de Viseu”, 1º Encontro Português de Secagem de Alimentos, Viseu, 2010, 7.

6. Ferreira, J.A., Domingues, M.R.M., Reis, A., Figueiredo, C., Monteiro, M.A., Coimbra, M.A. “Helicobacter pylori cell-surface glycans as promising targets for vaccine purposes”, XVII Congresso Nacional de Bioquímica, Poster Session: G – Membranes: from Model Systems to Cells, Porto, 2010.

7. Martins, C., Saraiva, J. A., “Effect of High Pressure on the enzymatic hydrolysis of carboxymethyl cellulose”, 2nd edition of Portuguese Young Chemists Meeting (2PYCheM), Aveiro, Portugal, 2010, P60.

8. Perestrelo, R, Barros, A.S., Câmara, J.S., Rocha, S.M. “From grape to wine: searching for varietal, ageing markers, and contaminants using SPME combined with GC based methodologies”, Workshop SPME 2010, Universidade de Aveiro, 2010, 16-17.

9. Perestrelo, R., Petronilho, S., Câmara, J.S., Rocha, S.M., “GC × GC-ToFMS combined with HS-SPME as a powerful methodology for quantification of ethyl carbamate in fortified wines”, 2PYCheM – 2nd Portuguese Young Chemists Meeting, Universidade de Aveiro, Aveiro, 2010, P146.

10. Rocha, M. M., Saraiva, J., Coimbra, M. A., “Alkali and Microwave Extraction of Arabinoxylans from Brewers´ Spent Grain”, 2nd edition of the Portuguese Young Chemists Meeting (2PYCheM), Aveiro, Portugal, 2010, P123.

11. Rocha, S.M. “Method development for non-target analysis (sample profile)”, Workshop SPME 2010, Universidade de Aveiro, 2010, 10-11.

12. Salvador, Â. C., Saraiva, J., Delgadillo, I., “Optimização do processo de demolha de bacalhau”, Workshop “Novos produtos do Mar - Inovação e Valorização dos Produtos da Pesca e Aquicultura e Mostra de Produtos”, Aveiro, Portugal, 2010.

13. Silva, L.M., Domingues, M.R., Guiné, R.P.F., Coimbra, M.A. “Structural characterization of pectic polysaccharides by ESI-MS. Occurrence of hexoses directly linked to the galacturonic acid backbone”, 2PYCheM – 2nd Portuguese Young Chemists Meeting, Aveiro, 2010, pp. 107.

14. Silva, L.M., Lopes, P.A.C.O., Cunha, P.R.T., Rocha, S.M., Guiné, R.P.F., Coimbra, M.A. “Determinação do poder anti-radicalar dos compostos fenólicos das peras frescas e secadas de S. Bartolomeu. Avaliação da sua biodisponibilidade ao longo do tracto gastrointestinal”, 1º Encontro Português de Secagem de Alimentos, Viseu, 2010, pp. 8.

15. Silva, L.M., Lopes, P.A.C.O., Domingues, M.R., Guiné, R.P.F., Coimbra, M.A. “Compostos fenólicos das peras de S. Bartolomeu”, 1º Encontro Português de Secagem de Alimentos, Viseu, 2010, 21.

16. Silva, Lisete M., Domingues, M. Rosário, Guiné, Raquel P.F., Coimbra, Manuel A. ”ESI-MS Structural characterization of pectic polysaccharides by ESI-MS. Occurrence of hexoses directly linked to the galacturonic acid backbone”,”2nd PortugueseYoung Chemists Meeting”, Aveiro, Portugal, 2010.

17. Sousa, F. L., Santos, M. C., Saraiva, J. A., “Effect of high hydrostatic pressure on flavonoids extraction from (Humulus lupulus L.) hops”,  2nd edition of the Portuguese Young Chemists Meeting (2PYCheM), Aveiro, Portugal, 2010, P77.


2011 

1. Carrola, J., Rocha, C.M., Barros, A.S., Gil, A.M., Goodfellow, B.J., Santos, M., Rocha, S.M., Carreira, I.M., Gomes, A., Carvalho L., Duarte, I.F., “Metabolic Signature of Lung Cancer in Urine: an NMR- and MS-based Metabonomics Study”, VIII Jornadas CICECO, Universidade de Aveiro, Aveiro, 17-18 March, 2011, P86.

2. Ferreira, M., Vieira, J., Silva, V., Barros, A.S., Cruz e Silva, O., Fardilha, M., “Academic Festivities Influences Apoptotic Pathways in Sperm”,  Signal Meeting, Coimbra, April 2011.

3. Martins, C., Perestrelo, R., Câmara, J.S., Rocha, S.M., “Contributes to the definition of a strategy to the reduction of ethyl carbamate level in Madeira wine”, XXII Encontro Nacional da SPQ - 100 Anos de Química em Portugal, Braga, 3 a 6 Julho, 2011, 59.

4. Nunes, C., Sousa, C., Mendo, S., Coimbra, M.A., “Effect of sesquiterpenes in the Saccharomyces cerevisiae growth and morphology”, MicroBiotec’11 – Portuguese Society for Microbiology and Portuguese Society for Biotecnology, Braga, 1 a 3 de Dezembro de 2011, PS1: 34, p.96.

5. Perestrelo, R., Lu, Y., Santos, S.A.O., Silvestre, A.J.D., Neto, C.P., Câmara, J.S., Rocha, S.M., “Characterization of phenolic profiles of Tinta Negra and Sercial Vitis vinifera L. grape skins from Madeira Island using HPLC-DAD-ESI-MSn”, XXII Encontro Nacional da SPQ - 100 Anos de Química em Portugal, Braga, 3 a 6 de Julho, 2011, 95.

6. Perestrelo, R., Martins, C., Barros, A., Câmara, J.S., Rocha, S.M., “Development of novel and rapid methodologies to in-deph search traceability parameters, process markers, and contaminants in food products. The case-study of Madeira wine”, Research Day, Universidade de Aveiro, 8 Junho, 2011.

7. Rocha, S.M., “Poderá a cromatografia compreensiva bidimensional fornecer mais e melhor informação sobre os alimentos?” XXII Encontro Nacional da SPQ - 100 Anos de Química em Portugal, Braga, 3 a 6 de Julho, 2011, 27.

8. Salvador, A.C., Baptista, I., Barros, A.S., Gomes, N., Cunha, A., Almeida, A., Rocha, S.M., “Can Volatile Organic Metabolites Be Used to Simultaneously Assess Microbial and Mite Contamination Level of Cereal Grains and Coffee Beans?” XXII Encontro Nacional da SPQ - 100 Anos de Química em Portugal, Braga, 3 a 6 de Julho, 2011, 31.

9. Santos, M.C., Rodrigues, A., Rodrigues, C., Mendo, S., Saraiva, J.A., Nunes, C.,  Coimbra, M.A., “Wine microorganisms inactivation with high hydrostatic pressure treatments”, MicroBiotec’11 – Portuguese Society for Microbiology and Portuguese Society for Biotecnology, Braga, 1a 3 Dezembro de 2011, PS1: 70, p.113.

10. Silva, F., Silva, I., Rocha, S.M., Ferreira, A., “Commercial Diesel Fuels Analyzed by Comprehensive Two Dimensional Gas Chromatography (GC×GC – ToFMS)”, VIII Jornadas CICECO, Universidade de Aveiro, Aveiro, 17a 18 de Março, 2011, P34.

11. Silva, I., Rocha, S.M., Coimbra, M.A., “Extracção e caracterização do material polimérico presente no sal marinho”, XXII Encontro Nacional da SPQ - 100 Anos de Química em Portugal, Braga, 3 a 6 de Julho, 2011, p.69.

12. Sousa, F., Horta, S., Santos, M., Rocha, S.M., Trindade, T., “Encapsulation of bioactive compounds from plant related matrices in silica microcapsules”, XXII Encontro Nacional da SPQ - 100 Anos de Química em Portugal, Braga, 3 a 6 de Julho, 2011, 215.

13. Vieira, F.A., Coimbra, M.A., Delgadillo, I., Lopes da Silva, J.A., “Matrizes nanofibrosas mistas de pectina e óxido de polietileno: Preparação por electrofiação e caracterização”, XXII Encontro Nacional da SPQ - 100 Anos de Química em Portugal, Braga, 3 a 6 de Julho, 2011, 68.


2012

1. Antunes, M.M., Sérgio, S., Fernandes, A., Candeias, J., Pillinger, M., Rocha, S.M., Ribeiro, M.F., Valente, A.A., Catalytic Dehydration of Xylose to Furfural in the presence of mixed Zr(W,Al) mixed oxide, Symposium catalysis: from the active site to the process, Lisboa, 2012, P17, 73.

2. Basil, E., Ciezarová, Z., Passos, C.P., Kukurová, K., Marková, L., Coimbra, M.A., Qualitative evaluation of cookies produced by incorporation of coffee extracts into their formulation, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP 51 p.107.

3. Calvão, J., Pinto, M., Coelho, E., Coimbra, M.A., Otimização da extração de polissacarídeos da levedura excedentária da indústria cervejeira assistida por ultrassons e micro-ondas, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP179 pp229.

4. Cepeda, M. R., Passos, C. P., Nunes, F. M., Coimbra, M.A., Fracionamento e avaliação da atividade antioxidante de extratos de café, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP 163 p. 213.

5. Cunha, A., Nunes, C., Maricato, E., Santos, M.C., Lopes da Silva, J.A., Coimbra, M.A., Filmes de quitosana-genipina para substituição de dióxido de enxofre na produção de vinhos, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, P274, pp. 230.

6. Fernandes, P., Passos, C. P., Kukurová, K., Ciezarová, Z., Nunes, F. M., Coimbra, M. A., Assessment of antioxidant activity of cookies with instant coffee extracts addition, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP119 p.167.

7. Ferreira, A., Nunes, C., Coimbra, M.A., Filmes à base de quitosana enriquecidos com extratos de bagaço de uva para aplicações alimentares, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP272, pp. 328.

8. Ferreira, L., Saraiva, J., Flores, O., Clemente, C., Molecular Diagnosis of Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease: Mutation Detection in PKD1 Gene, XXXVII Jornadas Portuguesas de Genética, Universidade Nova de Lisboa, Lisboa, 28 a 30 de Maio, 2012, P4 pp18.

9. Ferreira, S., Passos, C. P., Madureira, P., Vilanova, M., Coimbra, M. A., Importância da descontaminação de endotoxinas na avaliação do potencial imunoestimulador de polissacarídeos, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, p. 216.

10. Fidalgo, L., Mota, M.J., Delgadillo, I., Saraiva, J.A., Study of the enzymatic activity, soluble protein, pH and TMA during cod fish (Gadus morhua) desalting, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP106.

11. Fidalgo, L., Santos, M.D., Sousa, S.G., Vieira, F., Delgadillo I., Saraiva J.A., High pressure technological platform of University of Aveiro for food preservation and modification and biotechnological applications, III Workshop Biotecnologia UA, Aveiro, Portugal, 9 de Maio, 2012, P28.

12. Maricato, É., Nunes, C., Cunha, Â., Gonçalves, F.J., Lopes da Silva, J.A., Coimbra, M.A., Filmes de quitosana com compostos fenólicos do vinho para substituição do SO2 na vinificação, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, P273, pp. 329.

13. Martins, V.M., Francisco, V., Cruz, M.T., Coimbra, M.A., Isolation and characterization of polysaccharides from Fraxinus angustifolia infusions, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP99, pp. 147.

14. Mateus, V., Barros, A., Naia, P., Coimbra, M.A, Aplicação de espectroscopia de infravermelho na análise de ovos moles de Aveiro, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP208 p.261.

15. Moreirinha, C., Nunes, A., Barros, A., Almeida, A., Delgadillo, I. , Evaluation of the potential of infrared spectroscopy to assess microbiological quality of ham, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP228, pp281.

16. Moreirinha, C., Nunes, A., Barros, A., Saraiva, J.,Almeida, A., Delgadillo, I. , Detection of microorganisms by infrared spectroscopy, UA Research Day, Aveiro, Portugal, 13 de Junho, 2012.

17. Nunes, C., Cunha, Â., Maricato, É., Mendo, S., Lopes da Silva, J.A., Coimbra, M.A., WineSulFree - Replacement of the Sulphur Dioxide in Winemaking by Chitosan-based Films, Research Day of UA, Aveiro, Portugal, 13 de Junho, 2012, Poster 76.

18. Passos, C. P., Loureiro, M., Kukurová, K., Ciezarová, Z., Coimbra, M. A., Preparation of cookies with incremented antioxidant activity by incorporation of grape seed extracts, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP187 p. 237.

19. Pereira, A.T., Passos, C.P., Santos, A., Madureira, P., Vilanova, M., Coimbra, M. A., Preparação de polissacarídeos do café solúvel com propriedades imunoestimuladoras, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP186 p. 236.

20. Petronilho, S., Lopes, R., Ferreira, V., Coimbra, M.A., Rocha, S.M., Combining sensorial and instrumental analysis to explain differences in aroma properties of Bairrada white wines: Vitis vinifera cv Arinto, Bical and Sauvignon Blanc, 7º Encontro Nacional de Cromatografia, Porto, Portugal, 2012, P106, 176.

21. Pinto, M., Coelho, E., Brandão, T., Coimbra, M.A., Valorização da levedura excedentária da indústria cervejeira, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro 2012, CP203 pp. 253.

22. Pinto, S., Saraiva, J., Lopes da Silva, J.A. , Preparação de membranas nanofibrosas por eletrofiação, com incorporação de tripsina, para separação e catálise, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012.

23. Quitério, P., Santos, M.C., Saraiva, J.A., Nunes, C., Coimbra, M.A., Avaliação do efeito da alta pressão hidrostática nas características físico-químicas de vinho branco durante o armazenamento, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP128, pp. 178.

24. Raguzzoni, J., da Silva, J. A. L., Maraschin, M., Delgadillo, I., Propriedades térmicas de amidos de variedades crioulas de milho, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP59, pp105.

25. Salvador, A.M.C., Silva, I., Coimbra, M.A., Rocha, S.M., Application of solid-phase microextraction combined with comprehensive two-dimensional gas chromatography for the red macroalga Gracilaria vermiculophylla characterization, 7º Encontro Nacional de Cromatografia, Porto, Portugal, 2012, P14, 84.

26. Santos, A.C.G., Machado, M.F., Oliveira, J.A.B.P., Saraiva, J.A., Study of four different methodologies for modeling first-order reaction kinetics, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, 16 a 19 de Setembro, 2012, P268.

27. Santos, M.C., Rocha, A.M., Nunes, C., Saraiva, J.A., Rocha, S.M., Coimbra, M.A., Impact of high hydrostatic pressure treatments in volatile composition of white wine, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP276, pp. 332.

28. Santos, M.D., Saraiva, J.A., Gomes, M.T., Effect of temperature and high pressure treatments in starch suspensions, III Workshop Biotecnologia UA, Aveiro, Portugal, 9 de Maio, 2012, pp56.

29. Santos, S., Coimbra, M.A, Delgadillo, I., Métodos de determinação de parâmetros de pão-de-ló de Ovar-Uma alternativa ao soxhlet e ao Kjeldahl, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP47 p.93.

30. Saraiva, J.A., Delgadillo, I., Santos, M., Fidalgo, L., Sousa, S., Vieira, F., Oliveira, M., Queirós, R., Applications and potentials of high pressure technology and the multidisciplinary technological platform for research and industrial development of University of Aveiro, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP244 pp300.

31. Sério, A., Passos, C.P., Kukurová, K., Ciezarová, Z., Nunes, F. M., Coimbra, M. A., Supplementation of cookies with water soluble extracts obtained by microwave assisted extraction from spent coffee – influence on antioxidant and sensory properties, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP201 p. 251.

32. Silva, E.R., Almeida, A., Delgadillo, I., Lopes da Silva, J.A. , Effect of combined chitosan/Aloe Vera edible coatings on strawberries characteristics during storage, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012.

33. Soares, A.R., Nunes, C., Coimbra, M.A., Determinação da proteína e composição em aminoácidos de diferentes tipos de pão “saudável", 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP28, pp. 74.

34. Sousa, S.G., Delgadillo, I., Saraiva, J.A, Effect of thermal pasteurisation and high-pressure processing on lysozyme and lactoperoxidase activity and immunoglobulin content of human colostrum and milk, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP267 pp322.

35. Vieira, F.A., Barros, A.S., Maraschin, M., Delgadillo, I., Caracterização da produção de frutooligossacarídeos de Yacon sob influência de fatores meteorológicos, 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, Portugal, 16 a 19 de Setembro, 2012, CP135, pp185.


2013

1. Baptista, I., Queirós, R., Cunha, Â., Saraiva, J., Rocha, S. M., Almeida, A., High pressure processing in the inactivation of enterotoxic Staphylococcus aureus, MicroBiotec’13, Aveiro, Portugal, 2013, PO41, pp. 72.

2. Ciesarová, Z., Kukurová K., Marková, L., Basil, E., Fencl, E., Passos, C. P., Coimbra, M. A. , Trial production of diabetic biscuits with reduced acrylamide level, Microbiotec13, Portuguese Congress of Microbiology and Biotechnology, Aveiro, Portugal, 2013, P074/F28, pp. 105.

3. Coelho, E., Pinto, M., Bastos, A. R., Coimbra, M. A., Revisiting the structural characterization of spent brewer´s yeast polysaccharides, Research day, Aveiro, Portugal, 2013, P52.

4. Correia, E., Coelho, E., Evtyugin, D. V., Coimbra, M. A., Microwave assisted water extraction of polysaccharides from brewer’s spent yeast cell wall, MicroBiotec’13, Aveiro, Portugal, 2013, P047, pp.78.

5. Costa, E. V., Moreira, A. S. P., Coimbra, M. A., Evtuguin, D. V., Domingues, M. R. M., The assessment of xylo-oligosaccharides oxidation with hydroxyl radicals by mass spectrometry: a way to understand the degradation of xylans in pulp bleaching, XXII Encontro Nacional da SPQ, Aveiro, Portugal, 2013, P 2.14, pp. 178.

6. Eim, V. S., Nunes, C., Simal, S., Femenia, A., Rosselló, C., Coimbra, M. A., Power ultrasound pretreatments of carrot: Effect on the carbohydrate composition, Microbiotec13, Portuguese Congress of Microbiology and Biotechnology, Aveiro, Portugal, 2013, P055, pP.88.

7. Ferreira, A., Nunes, C., Coimbra, M. A., Chitosan based films enriched in grape extracts with antimicrobial and antioxidant properties, Microbiotec13, Portuguese Congress of Microbiology and Biotechnology, Aveiro, Portugal, 2013, P019, pp. 50.

8. Fidalgo, L. G., Santos, M. D., Queirós, R. P., Lopes, R. P., Inácio, R. S, Mota, M. J. Gonçalves, M. S., Neto, R. F., Delgadillo, I., Saraiva J. A. , Food storage under pressure at variable room temperature – Can this be a novel food preservation methodology?, MicroBiotec ’13, Aveiro, Portugal, 2013, P038, pp. 69.

9. Fidalgo, L. G., Santos, M. D., Queirós, R. P., Portela, A., Vieira, J., Cunha, A., Almeida, A., Lopes da Silva, J. A., Delgadillo, I., Saraiva, J. A., Extended shelf life under refrigeration from 7 to 21 days of a ready-to-eat meal by high pressure pasteurization, MicroBiotec ’13, Aveiro, Portugal, 2013, P036, pp. 67.

10. Fonseca, D., Salvador, Â. C., Silvestre, A. J. D., Rocha, S. M., Impact of different storage strategies on the phenolic fraction from elderberries and flowers (Sambucus nigra L.), XXII Encontro Nacional da SPQ, Aveiro, Portugal, 2013, P 2.26, pp. 190.

11. Inácio, R. S., Fidalgo, L. G., Santos, M. D., Queirós, R. P., Saraiva, J. A., High pressure cold pasteurization to increase microbial safety of Serra da Estrela Cheese, XXII Encontro Nacional da SPQ, Aveiro, Portugal, 2013, P 3.7, pp. 277.

12. Inácio, R. S., Fidalgo, L. G., Santos, M. D., Queirós, R. P., Saraiva, J. A. , High pressure processing to increase microbial safety of Serra da Estrela cheese, MicroBiotec ’13, Aveiro, Portugal, 2013, P042, pp. 73.

13. Kukurová, K., Ciesarová, Z., Basil, E., Passos, C.P., Coimbra, M.A., Cíbiková, L., Horváthová, V., Potential of bioethanol and coffee production residues to reduce acrylamide in biscuits, Microbiotec13, Portuguese Congress of Microbiology and Biotechnology, Aveiro, Portugal, 2013, P220, pp. 283.

14. Lopes da Silva, J. A., Pinto, S., Gomes, J., Saraiva, J., Polymer  electrospun  nanofibrous  mats  for  enzyme  immobilization and biocatalytic applications, MicroBiotec ’13, Aveiro, Portugal, 2013, P287, pp. 370.

15. Maricato, É., Nunes, C., Cunha, Â., Nunes, A., Lopes da Silva, J. A., Coimbra, M. A., Chitosan–caffeic acid–genipin ?lms presenting enhanced antioxidant activity and stability in acidic media, XXII Encontro Nacional da SPQ, Aveiro, Portugal, 2013, P 1.34, pp. 96.

16. Maricato, É., Nunes, C., Mendo, S., Coimbra, M. A., Chitosan based films stable in acidic media with antioxidant and anti-yeast activities, Microbiotec13, Portuguese Congress of Microbiology and Biotechnology, Aveiro, Portugal, 2013, P020, pp. 51.

17. Matos, F., Duarte, I. F., Rocha, S. M. , Metabolic effects of cigarette smoke unveiled by GCxGC-ToFMS metabolomics of urine, 8º Encontro Nacional de Cromatografia da Sociedade Portuguesa de Química, Covilhã, Portugal, 2013, P.055, pp. 237.

18. Moreira, A. S. P., Costa, E. V., Evtuguin, D. V., Coimbra, M. A., Nunes, F. M., Domingues, M. R. M., Hydroxyl radical-induced oxidation of arabinotriose, a model of coffee arabinogalactan side chains: neutral and acidic products assessed by electrospray mass spectrometry, XXII Encontro Nacional da SPQ, Aveiro, Portugal, 2013, P 2.48, pp. 212.

19. Moreirinha, C., Barros, A., Saraiva, J., Almeida, A., Delgadillo, I. , Identification of fish bacteria by mid infrared spectroscopy using multivariate analysis, MicroBiotec ’13, Aveiro, Portugal, 2013, P043, pp. 74.

20. Passos, C. P., Coimbra, M. A., Application of microwave superheated water for the extraction of carbohydrates from spent coffee grounds, XXII Encontro Nacional da SPQ, Aveiro, Portugal, 2013, P 1.45, pp. 107.

21. Passos, C. P., Neto, A., Nunes, F. M., Basil, E., Kukurová, K., Ciezarová, Z., Murkovic M., Coimbra, M. A. , Preparation of coloured and antioxidant food ingredients from instant coffee and their use in cookies, Microbiotec13, Portuguese Congress of Microbiology and Biotechnology, Aveiro, Portugal, 2013, PO58, pp. 89.

22. Pereira, S., Ferreira, M., Queirós, R., Almeida, A., Saraiva, J., Cunha, A., Effect of pressurization rate, temperature and pH on the efficiency of inactivation of listeria innocua by high pressure, MicroBiotec ’13, Aveiro, Portugal, 2013, P026, pp. 57.

23. Petronilho, S., Coimbra, M. A., Rocha, S. M., Variety adequacy as a strategy for sustainable viticulture based on chemical data from Bairrada Appellation, XXII Encontro Nacional da SPQ, Aveiro, Portugal, 2013, P 1.49, pp. 111.

24. Pinto, S., Lopes da Silva, J. A., Polycaprolactone/polylactic acid blend nanofibers for enzyme encapsulation, XXII Encontro Nacional da SPQ, Aveiro, Portugal, 2013, P 3.11, pp. 281.

25. Rocha, M. A. M., Nunes, C., Cunha, Â., Rocha, S. M., Coimbra, M. A. , Evaluation of treatment with chitosan-genipin films in preventing the formation of off-flavours in white wine: Screening volatile composition by HS-SPME/GC × GC-ToFMS, 8º Encontro Nacional de Cromatografia, Covilhã, Portugal, 2013, P0.38, pp. 201.

26. Rocha, M. A. M., Nunes, C., Maricato, É., Lopes da Silva, J. A., Coimbra, M. A. , Retention of ethyl hexanoate and hexanoic acid by chitosan-genipin films in wine model solutions, XXII Encontro Nacional da SPQ, Aveiro, Portugal, 2013, P 2.61, pp. 225.

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última atualização a 28-04-2015
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