Jorge Manuel Alexandre Saraiva

  Telefone: 234 401 513
  Extensão:
33509 E-mail: jorgesaraiva@ua.pt
  Categoria:
Investigador Auxiliar
  Departamento:
Química Gabinete: 29.2.38
  Grupo de investigação:
Bioquímica e Química Alimentar
  Pesquisa no ISI web of knowledge:
Saraiva, JA
  Saber mais em: ResearchGate / Linkedin
 


Formação académica


Jul/1994: Doutoramento em Biotecnologia (especialidade de Ciência e Engª. Alimentar) obtido na Escola Superior de Biotecnologia (ESB), Universidade Católica Portuguesa (U.C.P.), Porto. Título: Effect of environmental aspects on enzyme heat stability and its application in the development of time temperature integrators (aprovado por unanimidade – o sistema de classificação da instituição (ESB) é de Aprovado/Reprovado, por unanimidade ou maioria).


Set/1990: Componente curricular do Mestrado em Ciência e Engenharia Alimentar (opção de engenharia, 16/20) na ESB, não tendo realizado a tese, devido a ter iniciado directamente o doutoramento.


Set/1989: Licenciatura em Bioquímica pela Universidade de Coimbra, com a classificação de 15.4 valores (Melhores alunos no seu curso/ano/universidade: 1 com 16 e 3 com 15 valores).



Percurso profissional


Desde Jun/1998: Investigador Auxiliar no Departamento de Química da Universidade de Aveiro.


Jan/1998-Jun/1998: Prof. Auxiliar Convidado a 40% no Instituo Superior de Ciências da Nutrição e da Alimentação (Universidade do Porto) onde lecciona a disciplina de Tecnologia Alimentar.


Dez/1997-Abr/1998: Prof. Auxiliar no Instituto Superior de Estudos Interculturais e Transdisciplinares (I.S.E.I.T.) do Instituto Piaget em Mirandela.


Fev/1998-Abr/1998: Presidente do Conselho Científico/Pedagógico do Instituto Superior de Estudos Interculturais e Transdisciplinares (I.S.E.I.T.) do Instituto Piaget em Mirandela.


Abr/1997-Jan/1998: Presidente da Direcção do Instituto Superior de Estudos Interculturais e Transdisciplinares (I.S.E.I.T.) do Instituto Piaget em Mirandela.


Set/1997-Abr/1998: Membro do Conselho Científico/Pedagógico da Escola Superior de Educação Jean Piaget/Nordeste em Macedo de Cavaleiros.


Jul/1996-Jun/1997: Funções de investigação na Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Dep. de Indústrias Alimentares, sob supervisão do Prof. António Nazaré Pereira, realizando um estudo de caracterização molecular de fungos do género Monilia, no âmbito do projecto FAIR 1 - CT95 - 0725.


Mar/1996-Nov/1997: Assistente  nas Escola Superior de Educação e Escola Superior de Enfermagem no Instituto Piaget em Macedo de Cavaleiros.


Mar/1994-Fev/1996: Trabalho de investigação no âmbito do projecto financiado pela União Europeia "The Development of Time-Temperature Integrators (Product History Indicators) for the Quantification of Thermal Processes in Terms of Food Safety and Quality - AIR1-CT92-0746".


Actividade docente


Na Universidade de Aveiro: Mestrado: Biocatalisadores (desde 2007-08); Tecnologia Alimentar (52 horas, 2006/07); Novas Tecnologias de Conservação (26 horas, 2002/2003 e 2004/2005), Modificações Químicas em Alimentos Transformados (13 horas, 1997/1998 e 1999/2000) e Aditivos Alimentares (13 horas, 1997/1998 e 1999/2000); Licenciatura: Estrutura e Função de Macromoléculas (desde 2005-06); Química da Vida (52 hours, 2006/07); Bioquímica Alimentar II (1998/1999 1999/2000 2000/2001); Bioquímica Alimentar I (1998/1999 e 2005/06); Introdução à Bioquímica e Fundamentos de Bioquímica (1999/2000); Laboratoriais: Princípios de Bioquímica, Química Orgânica e Análise de Alimentos, Laboratórios de Química Q416 and Q303, Química I e II e Química Básica e Inrodução à Bioquímica, durante vários anos.


Jan/98 - Jun/98 - Tecnologia Alimentar no Instituo Superior de Ciências da Nutrição e da Alimentação (Universidade do Porto).


Nov/97 - Abr/98 - Química Geral no Instituto Superior de Estudos Interculturais e Transdisciplinares (I.S.E.I.T.) do Instituto Piaget em Mirandela.


Fev/96 - Abr/98: Ciências da Natureza e do Ambiente na Escola Superior de Educação e Biogenética na Escola Superior de Enfermagem no I. Piaget, em Macedo de Cavaleiros.


Out/95 - Ago/96 e Out/94 - Ago/95: Matemática e Ciências da Natureza, no 2º Ciclo, no ensino recorrente (regime nocturno), nas Escolas Preparatórias de Valongo e Maia, respectivamente.


1989-1996: Leccionou ou co-leccionou na Escola Superior de Biotecnologia (ESB)ao nível de licenciatura: aulas práticas de: Bioquímica; Bioquímica Geral I; Bioquímica Geral II; leccionou ou co-leccionou aulas teóricas de Biologia Geral; aulas teóricas e práticas da disciplina de Biologia Celular; aulas teóricas e práticas da disciplina de Química Alimentar do curso médio de Processos Alimentares, da Escola de Tecnologia e Gestão Industrial; ao nível de pós-graduação: co-leccionou o módulo Aspectos Físicos, Químicos e Bioquímicos das Interacções entre a Embalagem e os Alimentos e as Condições Ambientais do curso de pós-graduação em Embalagem de Produtos Alimentares; co-leccionou o módulo: Química Alimentar do curso de pós-graduação em Tecnologia Alimentar; co-leccionou o módulo: Composição dos Alimentos e Qualidade, do curso de pós-graduação em Gestão da Qualidade para o Sector Agro-Alimentar.



Interesses científicos

Interesses científicos centrados em aplicações de alta pressão (~ 9000 atm) para:

pasteurização atérmica de alimentos, melhoria de propriedades de alimentos e produção de novos alimentos (alimentos raw- natural-like foods e gelificação a frio (ex: proteínas e amido));

aplicações biotecnológicas (simulação de ambientes marinhos profundos (ex: crescimento microbiano em condições extremas)) e biocatálise e extração de compostos naturais (ex: compostos com aplicações farmacêuticas) sob pressão).

Info: Dropbox ; http://www.ua.pt/ptaltapressao/


Grupo de investigação

Orientações de pós-doutoramento

1. Bárbara Patrícia Boucinha Teixeira, Natural substances and high pressure processing to preserve sea bass, co-supervisor, with Rogério da Silva Oliveira Mendes, Instituto Português do Mar e da Atmosfera, I.P. as supervisor.


2. Elisabete Maria da Cruz Alexandre, supervisor, with Maria Manuela Estevez Pintado; Escola Superior de Biotecnologia, U. Católica Portuguesa and Maria de Fátima Pereira Duarte, CEBAL - Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo, as supervisors.


3. Fátima Miller, Gaseous ozone as a potential alternative disinfection method for modified atmosphere packaging fresh-cut produce with high quality and safety standards, 09/2009-…., co-supervisão com Teresa Brandão da Escola Superior de Biotecnologia, Porto.


4. Sónia Marília de Almeida e Castro, Effect of High Pressure Treatments on the Quality, and Microbiological Safety of Traditional Fermented Meat Products, 04/2012-2015, co-supervisão com Paula Teixeira da Escola Superior de Biotecnologia, Porto.


Orientações de doutoramento


1. Mauro Diogo Batista dos Santos, Hyperbaric storage of meat as new Food preservation technology, as co-supervisor with Ivonne Delgadillo as supervisor.


2. Liliana Gonçalves Fidalgo, Evaluation of subzero storage without freezing under pressure as a novel preservation process to extend shelf-life of fresh fish, as supervisor with Ivonne Delgadillo as co-supervisor.


3. Ana Rita Santos Inácio, Evaluation of high-pressure as a non-thermal pasteurisation technology to render Serra cheese manufactured from raw ewe milk microbiologically safe, as co-supervisor with Ana Maria Pereira Gomes, Universidade Católica Portuguesa as supervisor.


4. Luana Fernandes, Effect of high pressure and osmotic dehydration treaments on the quality and safety of edible flowers, as co-supervisor with Elsa Cristina Dantas Ramalhosa, Instituto Politécnico de Bragança as supervisor and Susana Isabel Pereira Casal, REQUIMTE - Faculdade de Farmácia da Universidade do Porto, as co-supervisor.


5. Maria João Pinho Mota, Improved microbial fermentation of glycerol for production of (new) value-added products under high pressure, as supervisor with Ivonne Delgadillo as co-supervisor.


6. Rita Pinheiro Lopes, Yogurt production under high pressure for possible improvement of the process and creation of a novel, sensorial unique and higher functional activity type of yogurt, as supervisor with Ana Maria Pereira Gomes, Universidade Católica Portuguesa as co-supervisor.


7. Hana Scepankova, Use of high pressure to develop a non-thermal pasteurized honey with unique and functional quality characteristics (2013), Ph.D. Thesis in Chemistry, University of Aveiro, Portugal, as co-supervisor (main supervisor).


8. Ana Margarida Martins Salgueiro (2012), Production of tissue papers with new and improved properties, Ph.D. Thesis in Chemical Engineering, (Bolsa de Doutoramento em empresa (Renova), University of Aveiro, Portugal, as co-supervisor.


9. Inês Almeida, Evaluation of the effect of High Pressure Processing on foodborne microorganisms using Microbial Volatile Organic Compounds as a fast screening method (2011), Ph.D. Thesis in Biochemistry, University of Aveiro, Portugal, as co-supervisor.


10. Mickael Santos, Evaluation of technologies to reduce the amount of sulphites in wine (2010), Ph.D. Thesis in Biochemistry, University of Aveiro, Portugal, as co-supervisor.

Outras orientações

Orientação de 5 alunos bolseiros em projetos de investigação em curso com empresas.


Projetos em curso

Como investigador responsável


Projeto “FRESHMEAT_AP - Carne fresca com prazo de validade alargado e maior segurança microbiológica recorrendo à tecnologia de Altas Pressões (AP)”, envolvendo as empresas ICM - INDÚSTRIAS DE CARNES DO MINHO, S.A. e MATADOURO CENTRAL DE ENTRE DOURO E MINHO S.A., com financiamento total de €901.027,99 e de €244.902,12 para a U. de Aveiro, 01/01/2014-30/06/2015.

Modernización e Innovación tecnológica con base TIC en sectores estratégicos y tradicionales, MITTIC, Jan 2014-July 2015, financiado por Governor Regional da Extremadura (participação como membro estrangeiro da equipa espanhola da Instituto Tecnológico Agroalimentario de Extremadura. INTAEX., Spain).


Como participante


Projecto PTDC/CTM-MAT/2502/2012, A cortiça como um valor acrescentado e sustentável no desenvolvimento de revestimentos multifuncionais financiado pela FCT, Coordenado pelo Prof. Mário Guerreiro Silva Ferreira, do Depto de Eng. de Materiais da Universidade de Aveiro (UA), financiamento de 134.726,00 € (participação como investigador não formal para a parte que envolve a utilização da tecnologia de alta pressão).

Projecto QREN n.º 34169 “Development of new cellulosic materials” (NMC)” (R&D QREN project (co-promotion) in collaboration with SOPORCEL, financial support by ADI, 2013-2015) with total funding of 802.368,09 € (U. Aveiro funding: 137.541,99 €).

Projecto QREN em co-promoção com a empresa Renova, n.º 30203, Desenvolvimento de papéis tissue de nova geração (PAPTIS), financiamento total de 437.946,92 € (financiamento U. Aveiro: 263.274,26 €), 01 04 2013-31 03 2015. 


Contratos com a indústria


Projecto “OKARA VAL - OKARA (subproduto da extracção de “leite” de soja) - processos de conservação e Valorização”, liderado pela empresa Nutre – Industrias Alimentares, S.A. (NUTRE), que será objeto de uma candidatura na modalidade Projetos Individuais do SI I&DT do QREN correspondente ao aviso Nº 17/SI/2011, a iniciar em setembro. Projecto Individual, apresentado pela empresa, sendo a UA sub-contratada no valor de 74 206,00€. Projeto recentemente aprovado, com assinatura do contrato a ser realizada.



Artigos do SCI


(2014-2016)


[1] "Lipid and Protein Changes Related to Quality Loss in Frozen Sardine (Sardina pilchardus) Previously Processed Under High-Pressure Conditions", L. Méndez, L.G. Fidalgo, M. Pazos, M. Lavilla, J.A. Torres, J.A. Saraiva, M. Vázquez, S.P. Aubourg, Food and Bioprocess Technology, 2017, 1-11.


[2] "Enhancement of bacteriocin production and antimicrobial activity of Pediococcus acidilactici HA-6111-2", J.M. Garcia, S.M. Castro, R. Casquete, J. Silva, R. Queirós, J.A. Saraiva, P. Teixeira, Acta Alimentaria, 2017, 46, 92-99.


[3] "Lipid and Protein Changes Related to Quality Loss in Frozen Sardine (Sardina pilchardus) Previously Processed Under High-Pressure Conditions", L. Méndez, L.G. Fidalgo, M. Pazos, M. Lavilla, J.A. Torres, J.A. Saraiva, M. Vázquez, S.P. Aubourg, Food and Bioprocess Technology, 2017, 10, 296-306.

[4] "Intake of bilberries (Vaccinium myrtillus L.) reduced risk factors for cardiovascular disease by inducing favorable changes in lipoprotein profiles", M. Habanova, J.A. Saraiva, M. Haban, M. Schwarzova, P. Chlebo, L. Predna, J. Gažo, J. Wyka, Nutrition Research, 2016, 36, 1415-1422.


[5] "Effect of termal pasteurization and high presure processing on bioactive properties in strawberry juice", L. Predná, M. Habánová, M. Gažarová, A. Mendelová, M. Habán, J.A. Saraiva, R. Queirós, Potravinarstvo, 2016, 10, 537-542.


[6] "A new method to prepare N-substituted meso-tetrakis (4-amino-2,3,5,6-tetrafluorophenyl) porphyrins by carrying out the nucleophilic aromatic substitution under high pressure", A. Gomes, P. Freire, C. Domingos, M. Neves, J. Cavaleiro, F.  Paz, J.A. Saraiva, A.C. Tomé, 2016.


[7] "Mutielemental concentration and physiological responses of Lavandula pedunculata growing in soils developed on different mine wastes", E.S. Santos, M.M. Abreu, J.A. Saraiva, Environmental Pollution, 2016, 213, 43-52.


[8] "Shelf-life extension of watermelon juice preserved by hyperbaric storage at room temperature compared to refrigeration", C. Pinto, S.A. Moreira, L.G. Fidalgo, M.D. Santos, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, LWT - Food Science and Technology, 2016, 72, 78-80.


[9] C. Moreirinha, A. Almeida, J.A. Saraiva, I. Delgadillo, (2016). High-pressure processing effects on foodborne bacteria by mid-infrared spectroscopy analysis. LWT - Food Science and Technology, 2016, 73, 212-218. 


[10] "Inactivation of staphylococcus aureus by high pressure processing: An overview", I. Baptista, S. Rocha, Â. Cunha, J.A. Saraiva, A. Almeida, Innovative Food Science & Emerging Technologies, 2016, 36, 128-149.


[11] "Performance of raw bovine meat preservation by hyperbaric storage (quasi energetically costless) compared to refrigeration", P. Freitas, S. Pereira, M. Santos, S. Alves, R. Bessa, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, Meat Science, 2016, 121, 64-72.


[12] "Human Milk Composition and Preservation: Evaluation of High-Pressure Processing as a Non-Thermal Pasteurisation Technology", S.G. Sousa, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2016, 56, 1043-1060.


[13] "Susceptibility of Listeria monocytogenes to high pressure processing: a review", M. Ferreira, A. Almeida, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, Â. Cunha, Food Reviews International, 2016, 32, 377-399.


[14] "Effect of temperature and compression/decompression rates on high-pressure inactivation of Listeria", M. Ferreira, S. Pereira, A. Almeida, R. Queirós, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, A. Cunha, Acta Alimentaria, 2016, 45, 61-68.


[15] "A Detailed Study of Hydrostatic Press, Sintering Agents and Temperature on The Densification Behavior of Ba(Zr,Y)O3-d electrolyte", T. Yang, F. Loureiro, R. Queirós, D. Pukazhselvan, I. Antunes, J.A. Saraiva, D. Fagg, International Journal of Hydrogen Energy, 2016, 41, 11510-11519.


[16] "Evaluation of the potential of high pressure technology as an enological practice for red wines", M.C. Santos, C. Nunes, M. Jourdes, P. Teissedre, A. Rodrigues, O. Amado, J.A. Saraiva, M.A. Coimbra, Innovative Food Science & Emerging Technologies, 2016, 33, 76-83.


[17] "The influence of thermal and pressure treatments on inhibition of potato tubers sprouting", E.M. Alexandre, I. Rodrigues, J.A. Saraiva, Czech Journal of Food Sciences, 2015, 33, 524-530.


[18] "Current applications and new opportunities for the use of pulsed electric fields in food science and industry", F.J. Barba, O. Parniakov, S.A. Pereira, A. Wiktor, N. Grimi, N. Boussetta, J.A. Saraiva, J. Raso, O. Martin-Belloso, D.W.-Rajchert, O. Bals, E. Vorobiev, N. Lebovka, Food Research International, 2015, 77, 773-798.


[19] "Hyperbaric storage preservation at room temperature using an industrial-scale equipment: case of two commercial ready-to-eat pre-cooked foods", S.A. Moreira, R.V. Duarte, P.A. Fernandes, S.P. Alves, R.J. Bessa, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, Innovative Food Science & Emerging Technologies, 2015, 32, 29-36.


[20] "Current applications and new opportunities for the use of pulsed electric fields in food science and industry", F.J. Barba, O. Parniakov, S.A. Pereira, A. Wiktor, N. Grimi, N. Boussetta, J.A. Saraiva, J. Raso, O. Martin-Belloso, D. Witrowa-Rajchert, O. Bals, E. Vorobiev, N. Lebovka, Food Research International, 2015, 77, 773-798.


[21] "Effect of high pressure on growth and bacteriocin production of Pediococcus acidilactici HA-6111-2", S.M. Castro, M. Kolomeytseva, R. Casquete, J. Silva, J.A. Saraiva, P. Teixeira, High Pressure Research, 2015, 35, 405-418.


[22] "Emerging opportunities for the effective valorization of wastes and by-products generated during olive oil production process: Non-conventional methods for the recovery of high-added value compounds", E. Rosello-Soto, M. Koubaa, A. Moubarik, R.P. Lopes, J.A. Saraiva, N. Boussetta, N. Grimi, F.J. Barba, Trends in Food Science and Technology, 2015, 45, 296-310.


[23] "Catalytic activity of trypsin entrapped in electrospun poly (epsilon-caprolactone) nanofibers", S. Pinto, A.R. Rodrigues, J.A. Saraiva and J.A. Lopes-da-Silva, Enzyme and Microbial Technology, 2015, 79-80, 8-18.


[24] "Evaluation of the effect of high pressure on total phenolic content, antioxidant and antimicrobial activity of citrus peels", R. Casquete, S.M. Castro, A. Martín, S. Ruiz-Moyano, J.A. Saraiva, M.G. Córdoba, P. Teixeira, Innovative Food Science & Emerging Technologies, 2015, 31, 37-44.


[25] "Effect of high pressure processing of Atlantic mackerel (Scomber scombrus) on biochemical changes during commercial frozen storage", M. Pazos, L. Méndez, L. Fidalgo, M. Vázquez, J.A. Torres, S.P. Aubourg, and J.A. Saraiva, Food and Bioprocess Technology, 2015, 8, 2159-2170.


[26] "Preservation of sliced cooked ham at 25, 30 and 37 ºC under moderated pressure (hyperbaric storage) and comparison with refrigerated storage", P.A. Fernandes, S. Moreira, R. Duarte, D. Santos, R. Queirós, L. Fidalgo, M. Santos, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, Food and Bioproducts Processing, 2015, 95, 200-207.


[27] "Fruit juice sonication: Implications on food safety and physicochemical and nutritional properties", K.G. Zinoviadou, C.M. Galanakis, M. Brnčić, N. Grimi, N. Boussetta, Maria J. Mota, Jorge A. Saraiva, A. Patras, B. Tiwari, F.J. Barba, Food Research International, 2015, 77, 743-752.


[28] "High pressure treatments accelerate changes in volatile composition of sulphur dioxide-free wine during bottle storage", M. Santos, M.A. Coimbra; J.A. Saraiva; S.M. Rocha; M.A.M. Rocha, A. Rodrigues; C. Nunes, Food Chemistry, 2015, 188, 406-414.


[29] "Inactivation of enterotoxic and non-enterotoxic Staphylococcus aureus strains by high pressure treatments and evaluation of its impact on virulence factors", I. Baptista, R.P. Queirós, A. Cunha, J.A. Saraiva, S.M. Rocha, A. Almeida, Food Control, 2015, 57, 252-257.


[30] "Probiotic yogurt production under high pressure and the possible use of pressure as an on/off switch to stop/start fermentation", M.J. Mota, R.P. Lopes, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, Process Biochemistry, 2015, 50, 906-911.


[31] "A first study comparing preservation of a ready-to-eat soup under pressure (hyperbaric storage) at 25 ºC and 30 ºC with refrigeration", S. Moreira, P. Fernandes, R. Duarte, D. Santos, L. Fidalgo, M. Santos, R. Queirós, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, Food Science & Nutrition, 2015, 3, 467-474.


[32] "Preservation under pressure (hyperbaric storage) at 25ºC, 30ºC and 37ºC of a highly perishable dairy food and comparison with refrigeration", R.V. Duarte, S.A. Moreira, P.A.R. Fernandes, L.G. Fidalgo, M.D. Santos, R.P. Queirós, D.I. Santos, I. Delgadillo, J. A. Saraiva, CyTA - Journal of Food, 2015, 13, 321-328.


[33] "Preservation of a highly perishable food at and above room temperature under mild pressure (hyperbaric storage) as an alternative to refrigeration", M.D. Santos, R.P. Queirós, L.G. Fidalgo, R.S. Inácio, R.P. Lopes, M.J. Mota, S.G. Sousa, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, LWT - Food Science and Technology, 2015, 62, 901-905.


[34] "Enzymatic activity during frozen storage of Atlantic horse mackerel (Trachurus trachurus) pre-treated by high pressure processing", L.G. Fidalgo, J.A. Saraiva, S.P. Aubourg, M. Vázquez, J.A. Torres, Food and Bioprocess Technology, 2015, 8, 493-502.


[35] "Evaluation of resistance development and viability recovery by toxigenic and non-toxigenic Staphylococcus aureus strains after repeated cycles of high hydrostatic pressure", I. Baptista, R. Queirós, Â. Cunha, J.A. Saraiva, S.M. Rocha, A. Almeida, Food Microbiology, 2015, 46, 515-520.


[36] "Pasting of maize and rice starch after high pressure processing: Studies based on an acoustic wave sensor", M.D. Santos, J.A. Saraiva, M.T.S.R. Gomes, Sensors & Actuators B. Chemical, 2015, 209, 323-327.


[37] "Food preservation under pressure (hyperbaric storage) as a possible improvement/alternative to refrigeration", P.A. Fernandes, S.A. Moreira, L.G. Fidalgo, M.D. Santos, R.P. Queirós, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, Food Engineering Reviews, 2015, 7, 1-10.


[38] "High pressure and thermal pasteurization effects on sweet cherry juice microbiological stability and physicochemical properties", R.P. Queirós, D. Rainho, M.D. Santos, L.G. Fidalgo, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, High Pressure Research, 2015, 35, 69-77.


[39] "High pressure extraction of phenolic compounds from citrus peels", R. Casquete, S.M. Castro, M.C. Villalobos, M.J. Serradilla, R.P. Queirós, J.A. Saraiva, M.G. Córdoba, P. Teixeira, High Pressure Research, 2014, 34, 447-451.


[40] "Effect of 300 and 500 MPa pressure treatments on starch water adsorption/desorption isotherms and hysteresis", M.D. Santos, P. Cunha, R.P. Queirós, L.G. Fidalgo, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, High Pressure Research, 2014, 34, 452-459.


[41] "Characterization of fish protein films incorporated with essential oils of clove, garlic and origanum: physical, antioxidant and antibacterial properties", B. Teixeira, A.M.B. Marques, C. Pires, C. Ramos, I. Batista, J.A. Saraiva, M.L. Nunes, LWT-Food Science and Technology, 2014 59, 533-539.


[42] "Effect of high pressure pre-treatments on enzymatic activity of Atlantic mackerel (Scomber scombrus) during frozen storage", L. Fidalgo, J.A. Saraiva, S.P. Aubourg, M. Vázquez, J.A. Torres, Innovative Food Science and Emerging Technologies, 2014, 23, 18-24.


[43] "Microwave superheated water and dilute alkali extraction of brewers' spent grain arabinoxylans and arabinoxylo-oligosaccharides", E. Coelho, M. Angélica M. Rocha, J.A. Saraiva, M.A. Coimbra Carbohydrate Polymers, 2014, 99, 415-422.


[44] "Effect of Thermal Pasteurisation and High-Pressure Processing on Immunoglobulin Content and Lysozyme and Lactoperoxidase Activity in Human Colostrum", S.G. Sousa, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, Food Chemistry, 2014, 151, 79-85.


[45] "Hyperbaric preservation of melon juice at and above room temperature and comparison with storage at atmospheric pressure and refrigeration", R.P. Queirós, M.D. Santos, L.G. Fidalgo, M.J. Mota, R.P. Lopes, R.S. Inácio, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, Food Chemistry, 2014, 147, 209-214.


[46] "Assessing the Activity Coefficients of Water in Cholinium-based Ionic Liquids: Experimental Measurements and COSMO-RS Modeling", I. Khan, K.A. Kurnia, T.E. Sintra, J.A. Saraiva, S.P. Pinho, J.A.P. Coutinho, Fluid Phase Equilibria, 2014, 361, 16-22.


[47] "Valuation of brewer’s spent grain using a fully recyclable integrated process for extraction of proteins and arabinoxylans", E. Vieira, M.A. Rocha, E. Coelho, O. Pinho, J.A. Saraiva, I.M. Ferreira, M.A. Coimbra, Industrial Crops and Products, 2014, 52, 136-143.


[48] "Effect of high pressure processing in the quality of sea bass (Dicentrarchus labrax) fillets: pressurization rate, pressure level and holding time", B. Teixeira, L. Fidalgo, R. Mendes, G. Costa, C. Cordeiro, A. Marques, J.A. Saraiva, M.L. Nunes, Innovative Food Science & Emerging Technologies, 2014, 22, 31-39.


[49] "Simultaneous HPLC-DAD quantification of vitamins A and E content in raw, pasteurized, and UHT cow’s milk and their changes during storage", N. Chotyakul, M. Pateiro-Moure, J.A. Saraiva, J. Antonio Torres, C. Pérez-Lamela, European Food Research and Technology, 2014, 238, 535-547.


[50] "Effect of high pressure treatments on microbial loads and physicochemical parameters of Serra cheese produced from raw ewe milk during storage", R.S. Inácio, L.G. Fidalgo, M.D. Santos, R.P. Queirós, J.A. Saraiva, International Journal of Food Science and Technology, 2014, 49, 1272-1278.


[51] "Effect of combining high-pressure processing and frozen storage on the functional and sensory properties of horse mackerel (Trachurus trachurus)", J.A. Torres, J.A. Saraiva, E. Guerra-Rodríguez, S.P. Aubourg, M. Vázquez, Innovative Food Science and Emerging Technologies, 2014, 21, 2-11.


[52] "Development of an improved extraction and HPLC method for the measurement of ascorbic acid in cows' milk from processing plants and retail outlets", N. Chotyakul, M. Pateiro-Moure, E. Martínez-Carballo, J.A. Saraiva, J.A. Torres, C. Pérez-Lamela, International Journal of Food Science and Technology, 2014, 49, 679-688.


[53] "Hyperbaric storage at and above room temperature of a highly perishable food", L.G. Fidalgo, M.D. Santos, R.P. Queirós, R.S. Inácio, M.J. Mota, R.P. Lopes, M.S. Gonçalves, R.F. Neto, J.A. Saraiva, Food and Bioprocess Technology, 2014, 7, 2028 - 2037.


[54] "Effect of high pressure on green pea seeds germination and plantlets development", E.M.C. Alexandre, A.M. Carvalho, J.A. Saraiva, High Pressure Research, 34, 133-146.



Capítulos de Livros

[1] "Interaction of compounds as affected by different emerging processing techniques", M.D. Santos, R.P. Queirós, S.A. Moreira, Z. Zhu, F.J. Barba, J.A. Saraiva, in Nutraceutical and Functional Food Components: Effects of Innovative Processing Techniques, Ed. Charis M. Galanakis, Elsevier, 2016, Chapter 10, pp. 335-350.


[2] "Influence of High Hydrostatic Pressure technology on wine chemical and sensorial characteristics: potentialities adn drawbacks", C. Nunes, M.C. Santos, J.A. Saraiva, S.M. Rocha, M.A. Coimbra, in Advances in Food and Nutrition Research, Ed. Fidel Toldra, 2016, Vol. 82, Chapter 6.


[3] "Effect of Pulsed Electric Fields on Food Constituents", E.S. Silva, S. Roohinejad, M. Koubaa, F.J. Barba, A.R. Jambrak, T. Vukušić, M.D. Santos, R. Queirós, J.A. Saraiva, in: Handbook of Electroporation, Ed. Damijan Miklavčič, Springer International Publishing, 2016, pp. 1-19.


[4] "Mild pressure treatments applied to Pediococcus acidilactici HA-6111-2-AT at exponential growth phase", J.M. Garcia, S.M. Castro, R. Casquete, J. Silva, R. Queirós, J.A. Saraiva, P. Teixeira, in Bacteriocins: Production, Applications and Safety, Ed. Troy Padilla, Nova Science Publishers, 2016, Chapter 5, pp.6-9.


[5] "Implementation of emerging technologies", F.J. Barba, E. Roselló-Soto, M.J. Mota, R. Lopes, S.A. Pereira, J.A. Saraiva, in Innovation Strategies in the food industry: tools for implementation, Ed. Charis M. Galanakis, Elsevier 2016, Chapter 7, pp.117-148.


[6] "Pasteurization - Effect on Sensory Quality and Nutrient Composition", R.P. Lopes, M.J. Mota, I. Delgadillo, J.A. Saraiva, in Encyclopedia of Food and Health, Ed. Caballero B., Finglas P., Toldra F., Academic Press, 2016, Vol. 4, pp. 246-263.



última atualização a 13-07-2017
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