Manuel António Coimbra Rodrigues da Silva

 Telefone: 234 370 706
 Extensão: 33513  E-mail:
mac@ua.pt
 Categoria: Professor Associado com Agregação
 Departamento: Química Gabinete: 29.2.44
 Grupo de investigação: Bioquímica e Química Alimentar
 Pesquisa no ISI web of knowledge: Coimbra MA
 Saber mais em: ResearchGate ou Resposta UA
 


Formação Académica


2003: Agregação em Química - Bioquímica e Química Alimentar, Universidade de Aveiro.


1993: Doutoramento em Química, Ramo de Bioquímica, Universidade de Aveiro.


1985: Licenciatura em Bioquímica - Ramo de Bioquímica Fundamental, Universidade do Porto.



Percurso profissional

Desde 27/Abr/1998: Professor Associado do departamento de Química da Universidade de Aveiro.


Desde 17/Nov/2006: Diretor de curso da Licenciatura em Bioquímica, Universidade de Aveiro.


De Out/2009 a Fev/2016: Presidente Adjunto do Conselho Científico da Universidade de Aveiro.


Desde 2013: Presidente do Painel Temático de Aditivos e Contaminantes da Cadeia Alimentar da ASAE.


De 2008 a 2013: Presidente da Comissão Técnica Especializada da ASAE de Aditivos Alimentares, Aromatizantes, Auxiliares Tecnológicos e Materiais em Contacto com Géneros Alimentícios.


Desde 2003: Tesoureiro da Sociedade Portuguesa de Biotecnologia.


De Mar/2010 a Nov/2016: Professor Associado com Agregação, departamento de Química, Universidade de Aveiro.



Interesses científicos

• 
Bioquímica e química dos alimentos, açúcares e de polissacarídeos;

•  Compostos voláteis e aromas; compostos fenólicos; frutos; legumes.



Projetos em curso

• Participante em vários projetos de investigação, financiados pela FCT (PRAXIS, POCTI, POCI) e Ministério da Agricultura e Pescas (PAMAF, AGRO), QREN, INTERREG, entre outros.


• Colaboração com a indústria alimentar, portuguesa e internacional.



Artigos do SCI


(2014-2016)


[1] “Hepatoprotection of sesquiterpenoids: A quantitative structure-activity relationship (QSAR) approach”, Vinholes, J.; Rudnitskaya, A.; Gonçalves, P.; Martel, F.; Coimbra, M.A.; Rocha, S.M., Food Chem., 2014, 146, 78-84.


[2] “Valuation of brewer’s spent grain using a fully recyclable integrated process for extraction of proteins and arabinoxylans”, Vieira, E.; Rocha, M.A.M.; Coelho, E.; Pinho, O.; Saraiva, J.A.; Ferreira, I.M.P.L.V.O.; Coimbra, M.A., Ind. Crop. Prod., 2014, 52, 136-143.


[3] “
Microwave superheated water and dilute alkali extraction of brewers´ spent grain arabinoxylans and arabinoxylo-oligosaccharides”, Coelho, E.; Rocha, M.A.M.; Saraiva, J.A.; Coimbra, M.A., Carbohydr. Polym., 2014, 99, 415-422.


[4]
“Thermal stability of spent coffee ground polysaccharides: galactomannans and arabinogalactans”, Simões, S.; Maricato, É.; Nunes, F.M.; Domingues, M.R.M.; Coimbra, M.A., Carbohydr. Polym., 2014, 101, 256-264.


[5] “Optimization of the supercritical fluid coextraction of oil and diterpenes from spent coffee grounds using experimental design and response surface methodology”, Barbosa, H.M.A.; Melo, M.M.R.; Coimbra, M.A.; Passos, C.P.; Silva, Co.M., J. Supercritical Fluids, 2014, 85, 165-172.


[6] "Sequential microwave superheated water extraction of mannans from spent coffee grounds”, Passos, C.P.; Moreira, A.S.P.; Domingues, M.R.M.; Evtuguin, D.V.; Coimbra, M.A., Carbohydr. Polym.,
2014, 103, 333-338.


[7]
“Neutral and acidic products derived from hydroxyl radical-induced oxidation of arabinotriose assessed by electrospray ionisation mass spectrometry”, Moreira, A.S.P.; Costa, E.V.; Evtyugin, D.V.; Coimbra, M.A.; Nunes, F.M.; Domingues, M.R., J. Mass. Spectrom., 2014, 49, 280-290.


[8] “Maternal effects and carbohydrate changes of Pinus pinaster after inoculation with Fusarium circinatum”, Vivas, M.; Nunes, C.; Coimbra, M.A.; Solla, A., Trees, 2014, 28, 373-379.


[9] “Assessment of antioxidant and antiproliferative effects of sesquiterpenoids in in vitro Caco-2 cells model”, Vinholes, J.; Gonçalves, P.; Martel, F.; Coimbra, M.A.; Rocha, S.M., Food Chem., 2014, 156, 204-211.


[10] “Transglycosylation reactions between galactomannans and arabinogalactans during dry thermal treatment”, Moreira, A.S.P.; Simões, J.; Pereira, A.; Passos, C.; Nunes, F.M.; Domingues, M.R.; Coimbra, M.A.,
Carbohydr. Polym., 2014, 112, 48-55.


[11] “Origin of the pinking phenomenon of white wines", Andrea-Silva; J.; Cosme, F.; Ribeiro, L.F.; Moreira, A.S.P.; Malheiro, A.C.; Coimbra, M.A; Domingues, M.R.M.; Nunes, F.M., J. Agric. Food Chem., 2014, 62, 5651-5659. 


[12] “Influence of molecular weight on in vitro immunostimulatory properties of instant coffee”, Passos, C.P.; Cepeda, M.R.; Nunes, F.M.; Madureira, P.; Vilanova, M.; Coimbra, M.A., Food Chem., 2014, 161, 60-66. 


[13] “Nature of Phenolic Compounds in Coffee Melanoidins”, Coelho, C.; Ribeiro, M.; Cruz, A.C.S.; Domingues, M.R.M.; Coimbra, M.A.; Bunzel, M.; Nunes, F.M., J. Agric. Food Chem., 2014, 62, 7843-7853. 


[14] “Composition of pectic polysaccharides in a Portuguese apple (Malus domestica Borkh. cv Bravo de Esmolfe)”, Silva, A.; Nunes, C.; Coimbra, M.A.; Guido, L., Sci. Agric., 2014, 71, 331-336.


[15] “Antioxidant activity of Pinus pinaster infected with Fusarium circinatum is influenced by maternal effects”, Vivas, M.; Nunes, C.; Coimbra, M.A.; Solla, A., 2014, For. Path., 44, 337-340. 


[16] “Influence of grape pomace extract incorporation on chitosan films properties”, Ferreira, A.S.; Nunes, C.; Castro, A.; Ferreira, P.; Coimbra, M.A., Carbohydr.
Polym., 2014, 113, 490-499.


[17] “A critical review on extraction techniques and gas chromatography based determination of grapevine derived sesquiterpenes”, Petronilho, S.M.; Coimbra, M.A.; Rocha, S.M., Anal. Chim. Acta, 2014, 846, 8-35. 


[18] “Structural analysis of dextrins and characterization of dextrin-based biomedical hydrogels”, Silva, D.M.; Nunes, C.; Pereira, I.; Moreira, A.S.P.; Domingues, M.R.M.; Coimbra, M.A.; Gama, F.M., 2014,
Carbohydr. Polym., 114, 458-466. 


[19] “Chitosan/Fucoidan multilayer nanocapsules as a vehicle for controlled release of bioactive compounds”, Pinheiro, A.C.; Bourbon, A.I.; Cerqueira, M.A.; Maricato, É.; Nunes, C.; Coimbra, M.A.; Vicente, A.A., Carbohydr. Polym., 2015, 115, 1-9.


[20] “Valuation of brewers spent yeast polysaccharides: a structural characterization approach”, Pinto, M.; Coelho, E.; Nunes, A.; Brandão, T; Coimbra, M.A.,
Carbohydr. Polym., 2015, 116, 215-222. 


[21] “Improved efficiency of brewer’s spent grain arabinoxylans by ultrasound-assisted extraction”, Reis, S.F.; Coelho, E.; Coimbra, M.A.; Abu-Ghannam, N., Ultrasonics Sonochemistry., 2015, 24, 155-164.


[22] “Microwave Assisted Extraction of Carbohydrate-rich Fractions from Spent Coffee Grounds: Formulation of Biscuits Enriched in Dietary Fibre”, Passos, C.P.; Sério, A.; Ferreira, S.S.; Kukurová, K.; Ciesarová, Z.; Nunes, F.M.; Coimbra, M.A., Trends Carboydr. Res., 2015, 7, 12-17.


[23] “Properties of chitosan-genipin films grafted with phenolic compounds from red wine”, Nunes, C.; Maricato, É.; Gonçalves, F.J.; Lopes da Silva, J.A.; Rocha, S.M.; Coimbra, M.A., Trends Carboydr. Res., 2015, 7, 25-32. 


[24] “Polysaccharide characterization of brewers spent yeast insoluble residue after chlorite oxidation treatment”, Coelho, E.; Pinto, M.; Pinto, R.J.B.; Freire, C.S.R.; Coimbra, M.A., Trends Carboydr. Res., 2015, 7, 33-40. 


[25] “Modifications of Saccharomyces pastorianus cell wall polysaccharides with brewing process”, Bastos, R.; Coelho, E.; Coimbra, M.A., Carbohydr. Polym., 2015, 124, 322-330.


[26] “
Composition of food grade Atlantic salts regarding triacylglycerides, polysaccharides and protein”, Silva, I.; Nunes, A.; Rocha, S.M.; Coimbra, M.A., J. Food Compos. Anal., 2015, 41, 21-29.


[27] “Chlorogenic acid-arabinose hybrid domains in coffee melanoidins: evidences from a model system”, Moreira, A.S.P.; Coimbra, M.A.; Nunes, F.M.; Passos, C.P.; Santos, S.; Silvestre, A.; Silva, A.; Rangel, M.; Domingues, M.R., Food Chem., 2015, 185, 135-144. 


[28] “High pressure treatments accelerate changes in volatile composition of sulphur dioxide-free wine during bottle storage”, Santos, M.C.; Rocha, M.A.M.; Rodrigues, A.; Rocha, S.M.; Saraiva, J.A.; Coimbra, M.A., Food Chem., 2015, 188, 406-414. 


[29] “Potential use of fatty acid profiles of the adductor muscle of cockles (Cerastoderma edule) for traceability of collection site”, Ricardo, F.; Pimentel, T.; Moreira, A.; Rey, M.; Coimbra, M.; Domingues, M.R.; Domingues, P.; Leal, M.;  Calado, R., Scientific Reports, 2015, AR: 11125.


[30] “Influence of grain particle sizes on the structure of arabinoxylans from brewer's spent grain”, Reis, S.F.; Coelho, E.; Coimbra, M.A.; Abu-Ghannam, N., Carbohydr. Polym., 2015, 130, 222-226. 


[31] “Structure-function relationships of immunostimulatory polysaccharides: a review”, Ferreira, S.S.; Passos, C.P.; Madureira, P.; Vilanova, M.; Coimbra, M.A., Carbohydr. Polym., 2015, 132, 378-396. 


[32] “Distinction of fungal polysaccharides by N/C ratio and mid infrared spectroscopy”, Gomba, G.K.; Synytsya, A.; Svecová, P.; Coimbra, M.A.; Copíková, J., Intern. J. Biol. Macromol., 2015, 80, 271-281. 


[33] “Exploring the Saccharomyces cerevisiae volatile metabolome: indigenous versus commercial strains”, Alves, Z.; Melo, A.; Figueiredo, A.R.; Coimbra, M.A.; Gomes, A.C.; Rocha, S.M., PLoS One, 2015, 10, AR: e0143641.


[34] In vitro behaviour of curcumin nanoemulsions stabilized by biopolymer emulsifiers – Effect of interfacial composition”, Pinheiro, A.C.; Coimbra, M.A.; Vicente, A.A., Food Hydrocolloids, 2016, 52, 460-467.


[35] “Revisiting the structural features of arabinoxylans from brewers’ spent grain”, Coelho, E.; Rocha, M.A.M.; Moreira, A.S.P.; Domingues, M.R.M.; Coimbra, M.A., Carbohydr. Polym., 2016, 139, 167-176.


[36] “Formation of type 4 resistant starch and maltodextrins from amylose, amylopectin upon dry heating: a model study”, Nunes, F.M.; Lopes, E.S.; Moreira, A.S.P.; Simões, J.; Coimbra, M.A.; Domingues, M.R.M., Carbohydr.
Polym., 2016, 141, 253-262. 


[37] “Evaluation of the potential of high pressure technology as an enological practice for red wines”, Santos, M.C.; Nunes, C.; Jourdes, M.; Teissedre, P.-L.; Rodrigues, A.; Amado, O.; Saraiva, J.A.; Coimbra, M.A., Innovative Food Science and Emerging Technologies, 2016, 33, 76-83.
 


[38] “
Safety of chitosan processed wine in shrimp allergic patients”, Amaral, L.; Silva, D.; Couto, M.; Nunes, C.; Rocha, S.M.; Coimbra, M.A.; Coimbra, A.; Moreira, A., Ann. Allergy Asthma Immunol., 2016, 116, 461-477. 


[39] “Oxidation of amylose and amylopectin by hydroxyl radicals assessed by electrospray ionisation mass spectrometry”, Simões, J.; Moreira, A.; Costa, E.; Evtyugin, D.; Domingues, P.; Nunes, F.M.; Coimbra, M.A.; Domingues, M.R., Carbohydr. Polym., 2016, 148, 290-299.
 


[40] "Simple and effective chitosan based films for the removal of Hg from waters: Equilibrium, kinetic and ionic competition", Rocha, L.S.; Almeida, A.; Nunes, C.; Henriques, B.; Coimbra, M.A.; Lopes, C.B.; Silva, C.M.; Duarte, A.C.; Pereira, E., Chem. Eng. J., 2016, 300, 217-229.


[41] “Carbohydrate content, dietary fibre and melanoidins: composition of espresso from single-dose coffee capsules”, Lopes, G.R.; Ferreira, A.; Pinto, M.; Passos, C.P.; Coelho, E.; Rodrigues, C.; Figueira, C; Rocha, S.M.; Nunes, F.M.; Coimbra, M.A., Food Res. Int., 2016, 89, 989-996.




última atualização a 10-11-2017
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